Bingo - hur du spelar det online

Bingo har en självklar plats i den svenska folksjälen. På sätt och vis kan man säga att bingon personifierar den svenska spelkulturen, där den under lång tid var den största spelformen. På 1950-talet dök bingohall efter bingohall upp runtom i Sverige och på 80-talet spelade man drive-in-bingo på parkeringsplatser runt om i landet. På många sätt var det alltså en väldigt social sport där man träffade likasinnade med samma intresse för spelet. På 90-talet hjälpte programmet Bingolotto till att popularisera spelet, och idag spelar man enklast bingo på internet, obunden av tv-tablåer och schemalagd bingo.

Som förr – fast ändå inte

I vanlig ordning sker det förstås nummerdragningar, precis som i traditionell bingo. I online-bingo sköts dock nummerdragningen istället av en slumptalsgenerator vilken fungerar som en virtuell tombola. Likt forna tiders bingohallar är förstås umgänget mellan spelarna fortfarande en viktig faktor. Därför är online-bingohallarna utrustade med chattfunktioner, som gör att online-bingo inte är lika "ensamt" som många andra spel på nätet kan vara.

Bingotips

Det ska självklart vara enkelt och tryggt att spela bingo online, och umgängesfaktorn är, som vi nämnde tidigare, mycket viktig. Om du är nybörjare kan ett tips vara att börja spela gratisbingo innan du börjar spelar med riktiga pengar. De flesta online-bingohallarna erbjuder spelare 50-100 kronor att spela för, så att du enkelt kan testa dig fram tills du hittat den bingohall som passar dig bäst.

Typer av bingospel

För att ge dig en försmak på vad för sorts bingospel som är vanligt förekommande online listar vi nedan ett par av de mer populära bingospelen som finns tillgängliga.

Variantbingo

Variantbingo är ett av de mest populära bingospelen online. Det fungerar ungefär som i traditionell bingo men med den skillnaden att det förekommer 5 dragningar per bricka, vilket innebär fler vinnare. Under den första dragningen måste man ha bingo på en rad för att ta hem vinsten, men under den andra till femte dragningen kan man ha bingo på lika många rader som dragningen är – det vill säga – är det dragning nummer 3 så kan man ha bingo på 3 rader osv. Bingon måste dessutom alltid vara inom samma spelruta med 5x5 rader.

Mönsterbingo (även kallat PIC-bingo)

Mönsterbingo är ett lite speciellt bingospel där man istället för hela rader ska få hela mönster på din bricka/brickor. Detta mönster är alltså förutbestämt beroende på bingorum, och om du fyller i hela ditt mönster så har du helt enkelt fått bingo!

Klassisk bingo

Klassisk bingo är en av de allra vanligast förekommande bingospelen och därmed också extremt populärt. Det handlar om en rejäl och klassisk 75-nummersbingo där det gäller att få full rad antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt. Brickan är uppdelad i tre delar och varje del består av 5 rader med 25 nummer som börjar på 1 och slutar med 75.

90-bollarsbingo

I detta bingospel spelar du, som du säkert listat ut, med 90 st. bollar. Brickan består i detta spel endast av 3 rader och 9 kolumner vilka totalt bildar 27 rutor på en bricka. För att få bingo gäller som vanligt att först få en hel rad. I spel nummer 2 är det 2 rader som gäller osv. 90-bollarsbingo är på många sätt ett på ett rafflande bingospel med tanke på att vissa rutor redan är ifyllda.

Trots att de traditionella och fysiska bingohallarna försvinner en efter en är bingon långt ifrån död. Den är tvärtom en i allra högsta grad levande kultur som lever vidare på internet. Varje dag samlas massvis med spelare online för bingospel och trevligt umgänge. Börja spela bingo idag och upplev gemenskapen och spänningen!